Potrawy na stół wigilijny - Rajskie Jadło
		  
		    
		    

		  
	  
	   
	  
	  
	  
	  
  	  
  	  
  	  
	  	
	  
	  
	  
	  
		
		
		
	  	
	  		
	  	
	  	
		
		
		
	
	
	
	
	
	

polecamy:

Rekomendujemy Państwu portal kulinarny przepisy-wellness.pl , a w nim przepisy będące owocem wieloletnich doświadczeń najlepszych Szefów Kuchni hoteli SPA & Wellness. Serdecznie zapraszamy do zamieszczania własnych przepisów, które pokażą, że kuchnia może być nie tylko zdrowa, smaczna i elegancko podana. Może ona być również inspiracją do rozwoju duchowego i przyczynkiem do naszego atrakcyjnego wyglądu. Czekają na Państwa konkursy, gdzie co miesiąc można wygrać cenne nagrody: pobyt w ekskluzywnym hotelu SPA czy też kosmetyki SPA

czytaj więcej

reklama:

Potrawy na stół wigilijny
2011-12-20 10:16:14

Tradycja mówi, że na stole wigilijnym powinno znajdować się dwanaście potraw. W wielu polskich domach przestrzega się tego zwyczaju. W większości jednak nie liczy aż tak dokładnie posiłków stawianych na stole podczas wieczerzy z 24 grudnia. Niemniej potrawy jedzone podczas Wigilii Bożego Narodzenia, muszą być potrawami tradycyjnymi, bez mięsa.

Na stole wigilijnym pojawiają się przede wszystkie ryby. Wśród nich nie może zabraknąć karpia (w wielu polskich domach ryba ta jedzona jest tylko raz w roku, właśnie 24 grudnia). Nie brakuje także śledzi, podawanych np. z ziemniakami czy śmietaną. Sporo dań wigilijnych to dania przygotowane z nasion, np. z grochu albo maku. Poza tym wigilijne potrawy przyrządzane są z kapusty i z grzybów. Klasycznymi zupami wigilijnymi są barszcz (podawany z uszkami albo pasztecikami), zupa grzybowa albo żurek. Do popicia oczywiście nic innego jak kompot z suszonych owoców.

Bardzo lubianą i znaną potrawą wigilijną jest kutia, przygotowywana ze szklanki pszenicy, szklanki maku, połowy szklanki miodu, szklanki orzechów (migdałów, orzechów włoskich, orzechów laskowych itd.) oraz szklanki rodzynek. Pszenica powinna być namoczona na noc. Następnie gotuje się ją, aż stanie się miękka (często trwa to bardzo długo, nawet dwie lub trzy godziny). Potem trzeba są odsączyć i wysuszyć. Niezmielony mak trzeba zalać wrzątkiem, a po kilku godzinach przemielić przez maszynkę. Rodzynki także należy namoczyć. Orzechy powinny być rozdrobione. To wszystko, wraz z miodem, dokładnie się miesza i schładza w lodówce.